interfejs

jak dodać własną tasiemkę z ikonami

Maj 11 | kategoria: Konfiguracja | autor: Aen 0 Komentarzy

Czyli Ribbon Toolbar. Jest to bardzo proste:

  • Otwieramy okno Customize (skrót domyślny Ctrl+1)
  • Przechodzimy do zakładki Ribbon Tabs
  • Klikamy przycisk New
  • Od teraz możemy dodawać ikony na swoim pasku. Pojawi się on również na liście pasków (rys.1)

Ribbon ToolbarRys.1

Więcej


Jak przenieść skróty do nowego NXa

Styczeń 26 | kategoria: Konfiguracja | autor: Aen 0 Komentarzy

Najprościej zrobić to, przenosząc do katalogów nowego NXa plik z zapisanymi ustawieniami interfejsu czyli albo plik user.mtx (jeśli zapisywana była automatycznie zmiana interfejsu) albo plik utworzonej własnej roli. Jeśli mamy utworzone kilka ról, można przenieść wszystkie pliki. Poniżej znajduje się opis jak utworzyć własną rolę, a następnie przenieść ją do nowej wersji NX.

1. Tworzenie roli

-otwieramy zakładkę Roles

-kliknij PKM w puste miejsce w oknie Roles

-wybierz New User Role

-zwróć uwagę na nazwę pliku w jakim będą zapisane twoje ustawienia (rys.1 – czerwona ramka)

user_role1Rys.1

-kliknij OK by zakończyć

2. Odszukaj plik z ustawieniami

-otwórz eksplorator

-przejdź do katalogu C:\users

-wejdź do katalogu swojego użytkownika

-dla NX8.5 i niższych przejdź do \AppData\Local\Unigraphics Solutions\NX85\roles

dla NX 9 i nowszych \Unigraphics Solutions\ zastąp \siemens\

-wskaż plik z ustawieniami

3. Skopiuj plik do schowka

4. Wstaw do katalogu nowej wersj NX (np NX 9)

-wróć do katalogu \AppData\Local

-wejdź do \siemens\NX90\roles

-wklej plik

 

Więcej


Układ ikon w NX

Kwiecień 25 | kategoria: Konfiguracja | autor: Aen 0 Komentarzy

NX na bieżąco zapamiętuje każdą zmianę w układzie pasków, narzędzi, ogólnie interfejsu. Nie trzeba tworzyć roli by zapamiętać dany układ narzędzi. Co jednak kiedy chcemy by przestał zapamiętywać zmiany w interfejsie i po każdym wczytaniu przywoływał nasz układ ikon.
 W takim wypadku należy wyłączyć zapamiętywanie zmian.

1. wybierz z menu polecenie Preferences>User Interface

2. przejdź do zakładki Layout

3. wyłącz opcję Save Layout at Exit

NX save layout

Nawet jeśli ktoś pozmieniał coś w paskach narzędzi w trakcie pracy po ponownym uruchomieniu NX zostanie przywrócony układ z chwili w której wyłączona została powyższa opcja.

oczywiście zawsze dobrze jest mimo wszystko zapisać własną rolę jednak powyższa procedura powoduje iż nie musimy jej każdorazowo przywoływać.

Więcej


NX brak polskich liter w spolszczeniu

Sierpień 1 | kategoria: Konfiguracja, System | autor: Aen 0 Komentarzy

Po wgraniu spolszczenia czasem zamiast polskich liter z ogonkami wyświetlane są kwadraty…

Więcej